Здравейте, Великден е голям християнски празник, празнуваме го с голямо удоволствие и положителни емоции, затова и приготовленията ни бяха много голямо. Приготвихме украса, направихме сладки и козунаци, нашарихме яйцата, направихме си супичка от агнешки дреболийки, изпекохме си агнешко месце, направихме си зелена салатка и всичко с огромно желание.

Имам си две кукли Цвети на 4г. и Ивана на 10м., малката нямаше как да се включи в приготовленията, но Цвети ми помогна много,помогна ми за пролетното почистване, направи украса, боядисва с мен яйцата, помаган ми да направим сладките...

 

Ето и някои от нещата които направихме за празника:

Козуначено руло с плънка от домашен крем

Продукти за тестото:

500гр. Брашно

20гр. Мая

3бр. Яйца

100гр. Масло (олио)

200мл. Прясно мляко

1/2ч.ч. Захар

Кора от ½ лимон

1 щипка сол

 

Продукти за домашен крем:

2бр. Яйца

500мл. Мляко

3 с.л. Брашно

1 ч.ч. Захар

1 Ванилия

 

 

Отсейте брашното в съда, в който ще месите тестото и направете кладенче в средата му.Оставете го на топло.

Размите маята с ¾ чаенa чаша топло прясно мляко. Прибавете 1 супена лъжица захар и 1 супена лъжица брашно, че да получите каша. Похлупете я и я сложете на топло да втаса.

Разбийте яйцата със захарта до побеляване и прибавете останалото затоплено мляко и кората от лимона

Щом маята втаса, изсипете е брашното яйчената смес, втасалата мая, настърганата кора от лимон и сол. Замесете ги на тесто, което от време на време наливате по малко от разтопената мазнина или си топите често ръцете в нея. При измесването не бийте силно тестото, а го разтегляйте, събирайте го на топло и пак го разтегляйте. Когато употребите всичката мазнина и тестото стане гладко (не залепва по стените на съда и започне да образува мехури), поръсете го с брашно, покрийте го със затоплена кърпа и го оставете на топло да втаса. Тестото е втасало, когато увеличи двойно обема си.

Докато втаса тестото, пригответе домашен крем.разбийте яйцата, прибавете и останалите продукти за крема, разбъркайте хубаво. Сложете сместа на тих огън и бъркайте постоянно, докато се сгъсти. Оставете крема да изстина.

От втасалото тесто разточете лист, дебел около 1см. Намажете го с масло и отгоре разлейте домашния крем равномерно. Поставете го в намазана с масло съд за печене и го оставете да втаса. Намажете го с жълтък и го поръсете със захар. Изпечете го в умерена силна фурна.

 

 

Весели кексчета в черупки от яйце

Продукти:

2бр. Яйца

1ч.ч. хладка вода

1ч.ч. захар

½ ч.ч хладко олио (маргарин)

2 ½ ч.ч брашно

1ч.л. сода

1с.л. какао

3 с.л. сладко от боровинки

Черупки от около 30 яйца.

 

Приготвяне:
Боядисайте черупките от яйца с различни цветове боя за сладки и яйца. Оставете ги да изсъхнат хубава.

Разбъркайте яйцата със захарта, прибавете леко загряното олиото (маргарин), постепенно прибавете брашното и хладката вода като редувате, малко брашно, малко вода, разбъркаите хубаво. В сместа прибавете содата, какаото, разбърквате докато се получи хомогенна смес. Прибавете сладкото и разбърквайте с лъжица хубава.

Намажете от вътрешната страна черупките от яйцата с олио и сипете кексовата смес, като пълните 2/3 от обема им. В тавичката сложете морска или обикновена сол, за гнездо на яйцата, за да не се обърнат. Изпечете ги в умерено загрята фурна за около 20-40мин.

Курабийки

Продукти:
1 ч.ч.. маст
1ч.ч. захар ( 1 ч.ч.)
3 яйца+а жълтък за намазване
1 ч,ч. кисело мляко
1ч.л. сода бикарбонат
2 ванилии
Брашно колкото поеме ( около 500 гр)
захар за поръсване

 

Приготвяне:
Разбиват се яйцата със захарта до побеляване. Прибавят се мастта и киселото мляко, в което се разбива содата предварително. Прибавят се брашното и ванилиите. Омесва се средно твърдо тесто. Разточва се на кора и с форми се изрязва.Намазват се е жълтъка и се поръсват със захар.Пече се в на маслена тава до порозовяване в умерена фурна.

 

Козуначени кифлички с шоколад

Продукти:

около 1 кг брашно,

1 ч.ч. прясно мляко,

20 гр мая,

1 ч.ч. олио,

1 ч.ч. захар,

6 яйца,

1 ч.ч. течвн шоколад

 

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в половината прясното мляко леко затоплени, прибавят се по малко захар и брашно, докато се получи каша. Сместа се оставя на топло да втаса.
Яйцата се слагат в голяма купа, на едно от яйцата се отделя жълтъка, които ще се използва за намазване на кифлите, накрая. Разбиват се яйцата със захарта до побеляване. Прибавя се другата половина топло мляко.

Брашното се пресява и към него се добавят втасалата мая и яйчената смес. Замесва се тесто, към което постепенно се добавя и олиото. Оставя се да втаса.
Втасалото тесто се разделя на топки, колкото голямо яйце, от които се разточват малки кори, кората се разрязва на четири парчета, да станат като парченце от торта. В край се слага от шоколада и се навиват на кифлички. Подреждат се в на маслена тава, намазват се с отделения жълтък и се пекът в умерена фурна, докато се зачервят.

 

Агнешка супа от дреболии

Необходими продукти:

400-500 гр. агнешки дреболии, 200гр. фиде, 3 с.л. масло, 1 стрък зелен кромид, 1с.л.брашно, 1ч.л. червен пипер, джоджен, сол, 1 жълтък, 1с.л. кисeло мляко, 1 морков, 1 домат, 1 чушка

 

Начин на приготвяне:

Агнешките вътрешности се измиват добре, попарват се с вряла вода и се нарязват на дребно. В един литър гореща вода се варят дреболиите на тих огън. Прибавят се домата, чушката и моркова, на ситно нарязаните .

Нарязва се кромида, задушава се в маслото, прибавя се брашното, запържва се за малко, поръсва се с червен пипер и се маха от огъня. Прибавя се около 200мл. хладка вода, като постоянно се бърка докато стане еднородна смес. Запръжката се слага отново на котлона, да се сгъсти. Запръжката се изсипва при сварените дреболиите. Разбърква се. Слага се фидето и се изчаква да омекне. Прибавяме черния пипер, джоджен и солта.

В отделен съд смесваме жълтъка и киселото мляко и разбъркваме добре. Добавяме и една лъжица от супата. Разбъркваме отново и връщаме всичко в тенджерата.

 

Зелена салата със зайчета

Продукти за салатата : 1-2бр. маруля, 2-3бр. стръка пресен кромид, 5бр. репички, сол, оцет и олио на вкус.

Продукти за зайчето: 3бр. Яйца, 3бр. грах за нослето, морковче за ушите, копър за мустачките, черен пипер за очички.

Покрай Великден има много яйца и може да направиш с яйцата нещо интересно и красиво, нещо което ще му се радват децата много, салатата се прави бързо и лесно.

Измиват се добре зеленчуците, нарязват се и се овкусяват, украсяват се зайчета та и се поставят в салатата отгоре.

ШАРЕНИ ЯЙЧИЦА ЗА ВЕСЕЛИ ДАЦА

Украса с листенце от тревичка

Върху свареното яйце се поставя листенце от тревичка с интересна форма. Яйцето се стяга в чорапогащник и се поставя в боята. След като престои се вади, оставя се да се изцеди и внимателно се маха чорапогащника. На мястото на листенцето остава небоядисано.

 

Украса с прежда

Върху свареното яйце се намотава преждата по яйцето и се накапва с капкомер от различните бои по преждата. Внимателно се отстранява преждата.

Украса с фигурален плат

Увива се топло сварено яйцето с фигурален плат и с капкомер или лъжица се капва от различни цветове, задържа се няколко минути, след това се маха платът.

Кристални яйца

След като сварите яйцата, поставете в същия съд лимонтозу и оставете така минимум 5-6 часа. След като ги извадите по тях ще са полепнали кристалчета. След това използвайте просто потапяне в боя за секунди или нанесете цвета с четка.

 

Украса с хартия

Изрязва се някаква форма или фигурка от хартия притиска се до леко топлото яйце и така се пъхва в чорапогащник, след което се потапя в боята.След като яйцето се извади се маха от чорапогащника и се отлепят парчетата хартия.

 

Украса с люспите на кромид

Измиват се добре яйцата, овиват се с люспите от кромид и се пристягат в чорапогащник. Поставят се яйцата в тенджера и се варят 10-15мн. на лек огън. Оставят се яйцата да изстинат, след това се маха чорапогащника и люспите.

 

Украса с лепенки

Върху сварените яйца се поставят лепенки с избрана от вас форма, поставя се в най-светлата боя, след това като се извади, се подсушава, налепва се отново с още лепенки, и се потапят отново в друга боя, като старите лепенки не се махат, налепват се още лепенки и се поставя в трети цвят. Подсушава се вицето и се отлепят лепенките.

Украса с мрежест чорапогащник

Боядисва се сварено яйце в светъл цвят, след това се овива вицето с мрежестия чорапогащник, покапя се с боя върху чорапогащника с по-тъмен свят и се задържа за малко, след това се отстранява внимателно чорапогащника.